Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Maureen Bol

Maureen Bol


(Eind)redacteur/webredacteur Communicatieadviseur overheidscommunicatie Interne communicatie bij reorganisatie

Home | Profile | Archives


Chillen met je billen bij de Gaapdraak

Posted at 15:11, 26/10/2011

Share

 

Het kind in mij gaat graag naar kindervoorstellingen. En de Verhalenjurk van tante Roza is een goed voorbeeld van zo’n superleuke voorstelling.

 

Het theater van Lux Nijmegen ligt in een diep zwart gat. De traptreden naar beneden zijn ongelijk en voordat je het weet lig je op je muil, als je niet uitkijkt. Ondanks de waarschuwingen van die mooie dame op het podium, omringd met kleine kinderen die plaats hebben genomen op de poefjes op de rok van haar jurk, dreig ik toch te struikelen. “Kijk uit, mevrouw”, roept Roza vrolijk. En ik grinnik schaapachtig.

 

Tante Roza

Het is een hele grote zaal voor maar 85 mensen aan publiek. Maar voor persoonlijk contact is het aantal precies goed en tante Roza weet er toch een knusse bedoening van te maken. Ze staat daar in haar strakke korset ingesnoerd, maar kan nog voldoende adem halen om eens flink uit te halen met haar stem als ze zingt. En dat gebeurt dan ook regelmatig tijdens de voorstelling. Net als keihard schreeuwen op de top van de longen. Daar kunnen de kinderen wat van, maar Roza ook.

Foezelen

“We gaan zo dadelijk even foezelen. Weten jullie wat dat is?” roept Roza naar de kinderen. Enkelen van hen zijn duidelijk vaker naar de voorstelling geweest en weten alle antwoorden. “Foezelen is met je vingers tegen je slapen en dan de verhalen uit de jurk halen.” Ze doet het voor de duidelijkheid voor en de kinderen die het al weten nemen met haar het voortouw. Niet lang daarna is foezelen de gewoonste zaak van de wereld en halen de kinderen met flair het verhaal uit de jurk.

 

Dromedaris

En iedere keer als er iets fout gaat roepen we: “Dromedaris.” Met een rollende “r” natuurlijk. Ook die uitdrukking is snel ingeburgerd bij deze kleine mannen en vrouwen. Het is genieten bij het zien van de dansjes die de kinderen doen op aandringen van Roza. Hoe ze in beweging komen, mee doen. “Ja, chillen met die billen”, zingt Roza tijdens de drakendans.

Gaapdraak

Ze vertelt het verhaal van de Gaapdraak, terwijl ze ondertussen de fantasie van de kinderen prikkelt en in beweging houdt. Ze vergeet daarbij de ouders niet, waarvan de meesten niet op de jurk maar op de tribune zitten.

Snoep

Aan het eind van het verhaal halen de kinderen de geeuwen terug, die de Gaapdraak gestolen heeft. Wat de ouders vaak niet lukt, lukt tante Roza wel. De kinderen slikken de gapen in, verpakt in een stuk snoepgoed, gaan liggen op de rok van de jurk en vallen in slaap. Mooi zo’n modern sprookje.

De Verhalenjurk is nog te zien op 27 november om 16.45 uur bij UPC Nederland of is te bestellen via www.tantetheater.nl. Volgend jaar zijn er opnieuw voorstellingen van De Verhalenjurk van tante Roza.{ Last Page } { Next Page }