Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Maureen Bol

Maureen Bol


(Eind)redacteur/webredacteur Communicatieadviseur overheidscommunicatie Interne communicatie bij reorganisatie

Home | Profile | Archives


Historisch masker uit Nijmegen uitgeleend

Posted at 14:06, 15/6/2011

Share

Soms struikel je over de vreemdste onderwerpen of, zoals in dit geval, voorwerpen. Het Valkhofmuseum in Nijmegen heeft één van haar pronkstukken uitgeleend aan een klein museum in Cumbria, Engeland.

 

 

 

Afbeelding: Valkhofmuseum Nijmegen

 

Het gaat om een historisch Romeins masker met als vizier een menselijk gezicht. Het Engelse museum, Tullie House Museum in Carlisle, komt daarmee groots in het nieuws in de Engelse media. Dit omdat het enkele maanden geleden een soortgelijk masker wilde aanschaffen. De huidige gelukkige eigenaar wist echter meer geld op te hoesten tijdens de veiling dan het museum kon opbrengen. 

 

 

Foto: Crosby Garrett helm

 

De nieuwe eigenaar van de Crosby Garrett helm had maar liefst 2.3 miljoen pond over voor de helm. Het museum kon slechts 1.7 miljoen pond op tafel leggen.

 

Polemiek

De manier waarop de Romeinse helm voor de neus van het museum is weggekaapt, zorgde in Engeland voor een verhitte discussie over de bescherming van het cultureel erfgoed. De polemiek draait om dit geval om het materiaal waaruit de Crosby Garrett helm vervaardigd is. Was het in plaats van brons een zilveren of gouden helm geweest, zou het gemakkelijker zijn geweest het op te eisen voor het museum bij wijze van nationaal erfgoed. Brons is echter niet kostbaar genoeg, zo schrijft de Guardian.

 

Oproep

Het museum heeft al een oproep gedaan aan de nieuwe eigenaar of het museum de helm wellicht kan lenen voor expositie. Museumdirecteur Hillary Wade weet echter niet wie de helm heeft aangekocht en er is nog geen reactie gekomen op de oproep. Dat Valkhofmuseum nu een soortgelijke helm uitleent, betekent daarom heel veel voor het Engelse museum.

 

Expositie

De Daily Mail en de Guardian schrijven vol lof over ons Nijmeegse archeologische kleinood. Volgens een Engelse website voor archeologie is "onze" helm in Carlisle te zien vanaf 25 juni tijdens de tentoonstelling: Roman Frontier. Stories beyond Hadrians wall. De expositie in het Tullie House Museum is te zien tot in oktober dit jaar.{ Last Page } { Next Page }