Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Maureen Bol

Maureen Bol


(Eind)redacteur/webredacteur Communicatieadviseur overheidscommunicatie Interne communicatie bij reorganisatie

Home | Profile | Archives


Rondje stad met de Vierdaagsefeesten

Posted at 12:32, 13/7/2014


Traditiegetrouw beginnen mijn Vierdaagsefeesten met een rondje stad. Op zondag, want zaterdag waren er andere zaken belangrijker.


Eens kijken of de “Ramblas”, zoals de Van Schaeck Mathonsingel deze week even heet, net zo gezellig is als vorig jaar. Voor de een fotografische sfeerimpressie ga je naar deze link.


Een toegangspoort markeert het begin van de laan aan de kant van het station. Een vleugel staat naast de ingang, waar een pianist de toetsen streelt. Eetkraampjes variërend van Peruaans, Italiaans tot simpele friet. En midden op de boulevard een lounge gedeelte samengesteld uit bij elkaar geraapt meubilair en huiselijke tapijtjes.


Dat was de "Ramblas". Nu het drukke Keizer Karelplein over. Op naar de fietsenstalling. Een kleine file van fietsers bij de voordeur, die snel oplost omdat er ook veel mensen naar buiten komen met hun fiets.


De Molenstraat is ’s middags nog redelijk rustig. Dat wil zeggen, je kunt er nog met goed fatsoen doorheen lopen, zonder te moeten duwen of trekken. De terrassen zitten lekker vol. Het is ondertussen ook mooi weer geworden, dus dan wil het wel.


Plein ’44 is de grote verrassing. We hoorden al van de eigenaar van restaurant De Dromaai, dat nu het plein klaar is het weer het toneel wordt voor een mooi feest. En inderdaad, het ziet er heel professioneel uit. Groot podium, het plein gedeeltelijk overdekt, de ingang naar de fietsenstalling onder het plein mooi vrij gehouden.


Op het moment, dat wij er langs komen speelt de band The Fortunate Sons, een tributeband met nummers van Creedence Clearwater Revival. Verder richting de Grote Markt komen we bij café Van Ouds (voorheen D’n August) waar de zanger van de Obsessions de aandacht van het publiek probeert te trekken. Het merendeel is echter op doortocht naar de Grote Markt.


Daar treedt de band Roy and the Rodjers op. Al vanaf 14 uur. Maar nog altijd klinken de aanstekelijke covers goed. Door de Burchtstraat naar het Valkhofpark, waar we nog net een paar noten mee krijgen van The Kevin Kostners. Een erg goede band. Hun laatste nummer “Lunatics” blijft mij nog lang bij. Het nummer bestaat eigenlijk alleen uit één zin: “I believe in lunatics, I believe in changing minds.” Met de variatie in drum, snerpende gitaren en de hypnotiserende stem van de zanger is het bijna een mantra.


The Black Marble Selection is van een heel ander kaliber. De band is uit bed gebeld om in Nijmegen aan te treden ter vervanging van Timber Timbre. De gitarist van die band had zijn arm gebroken. The Black Marble Selection heeft een bliksemcarrière gemaakt, nadat de band bij de De Wereld Draait Door heeft opgetreden, en wordt geroemd vanwege het rauwe stemgeluid van de zanger Jean-Paul Lilipaly. Daarnaast valt mij bij het optreden de opvallende verschijning van de mondharmonicaspeler op, wiens geluid goed past bij de stem van de zanger.


Ons rondje is nog niet klaar. We lopen naar Kelfkensbos. Daar staat een band met drie vrouwen en drie mannen te spelen. De zangeres zingt niet helemaal zuiver. Een violiste speelt op een gegeven moment in duet met een gitariste, die even haar gitaar terzijde houdt en haar stem laat horen. Dat is het moment, dat ik geïnteresseerd raak om wat daar op het podium gebeurt.


In het daaropvolgende nummer zingt de vaste zangeres weer en is mijn interesse helaas verdwenen, omdat opnieuw haar stemgeluid niet helemaal zuiver klinkt. Deze band, Aesun, speelt overigens woensdag 16 juli ook bij café De Muis. Wellicht een herkansing voor de zangeres van de band.


Op weg naar huis komen langs het Faberplein, dat volgepakt staat met mensen. De feestband op het podium zorgt voor een deinende massa. Leuk feestje daar op dat plein!


Bij café De Muis in de Tweede Walstraat is het veel rustiger. De Intenties zingen Nederlandstalig, zoals in het melancholische liefdesliedje “Sanne”. Ook te beluisteren op hun website. Aanrader! Tijd om naar huis te gaan. Voorlopig. Later op de avond meer Vierdaagsefeesten. Als de energie het toelaat…{ Last Page } { Next Page }