Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Maureen Bol

Maureen Bol


(Eind)redacteur/webredacteur Communicatieadviseur overheidscommunicatie Interne communicatie bij reorganisatie

Home | Profile | Archives


Ook benieuwd naar het ondernemersklimaat in Europa?

Posted at 15:01, 8/1/2014

Share


In 2013 kregen we te horen, dat Nederland slechts moeizaam uit de economische crisis klimt en zelfs achterblijft bij de rest van Europa en andere toonaangevende economieën in de wereld. Als ondernemer vind ik dat geen prettig bericht. Maar er is hoop!

Europese bedrijven worden steeds actiever op het internet, zo meldt Europees statistiekbureau Eurostat volgens accountancynieuws.nl. Vooral Scandinavische bedrijven hebben een eigen website. Finland wint het met 94 procent van de Finse bedrijven die te vinden zijn via hun eigen domein.


Sociale media

Eurostat heeft ook gemeten hoeveel bedrijven actief zijn op de sociale media. Polen en Roemenië spannen de kroon met 55 procent. Bijna de helft van de bedrijven in Nederland is minimaal op één sociaal netwerk te vinden.


Nederlands ondernemersklimaat

Volgens Eurostat maken Europese bedrijven vooral gebruik van sociale media voor “branding”, het bekend maken van het eigen merk en van de geproduceerde producten. Een andere reden is de communicatie over en weer met de klanten via de diverse platformen van de sociale media.


Weblog

In Nederland en Duitsland profileert 84 procent van de bedrijven zich met een website. Ons land haalt bovendien de hoogste score van alle landen in Europa met 27 procent van de ondernemingen in Nederland die een weblog onderhoudt. Ook de aanwezigheid van Nederlandse ondernemingen op bijvoorbeeld Wikipedia (23 procent) is het hoogst.

Eurostat: “The percentages of EU businesses using blogs or microblogs and multimedia content-sharing websites were highest in the Netherlands, at 27% and 23% respectively.”


Nederlandse overheid

In de miljoenennota voor 2014 denkt de overheid mee over de verbetering van het ondernemersklimaat.


“Een verdere verbetering van het Nederlandse ondernemingsklimaat is een voedingsbodem voor nieuwe technologieën, producten en ideeën”, kopt rijksfinanciën.nl dan ook. De regering kondigt een aantal veranderingen aan voor de ondernemers, die een sneller herstel mogelijk maken. “Het kabinet verbetert het Nederlandse ondernemingsklimaat door belemmeringen weg te nemen via ondermeer de Crisis- en Herstelwet en de vereenvoudiging van de Omgevingswet.”

Dynamiek Nederlands bedrijfsleven blijft achter bij VS

Wereldbank

De Wereldbank meldt in oktober 2013 in het rapport Doing Business, dat het ondernemersklimaat voor Nederlandse ondernemers het afgelopen jaar verbeterd is. Het is namelijk gemakkelijker een eigen bedrijf te beginnen. Hoewel het wel moeilijker is, volgens de Wereldbank, in Nederland krediet te krijgen.


Startups

In november 2013 schrijft De Ondernemer over de steun van de Tweede Kamer voor het plan startende ondernemingen te helpen aan de hand van een 40-tal maatregelen. In het voorjaar van 2014 verwacht de Kamer concrete beleidsvoorstellen die het vestigings- en ondernemingsklimaat voor startups verbeteren.


“Startups zijn volgens VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas de verborgen kracht achter onze economie”, zo schrijft De Ondernemer. "Het zijn innovatieve, startende ondernemingen als Spotify en Zalando of het Nederlandse WeTransfer en Booking.com.”


België

Onderzoek in België leert, dat ondernemers veel waarde hechten aan het gebruik van sociale media voor hun bedrijf. De verwachting voor 2014 is, – wellicht een open deur - dat het gebruik ervan zal toenemen.


“Tablets en e-facturatie zullen volgens een derde van de ondervraagden echt gaan doorbreken”, aldus Unizo, naar eigen zeggen “de grootste ondernemersorganisatie van Vlaanderen en Brussel”. “Opvallende trend is ook nog, dat voor 1 op 10 ondernemers 3D-printing van belang wordt in de KMO.” [Vlaamse afkorting voor: Kleine of Middelgrote Onderneming, red.].


Cybercrime

Het belang van een verbeterde beveiliging tegen cybercrime is nog zo’n punt uit het onderzoek dat opvalt. De verwachting onder Belgische ondernemers is, - ook een open deur? - dat er meer geïnvesteerd moet worden in antivirusprogramma’s, firewalls en spamfilters. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in een kort rapport.{ Last Page } { Next Page }