Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Maureen Bol

Maureen Bol


(Eind)redacteur/webredacteur Communicatieadviseur overheidscommunicatie Interne communicatie bij reorganisatie

Home | Profile | Archives


Eind aan de droom die Huis van Overvloed heet?

Posted at 13:20, 25/8/2013

Share

 

Nee. De brand is niet het einde van de droom voor een Huis van Overvloed. We hebben het gepresteerd binnen korte tijd een gebouw te maken uit spullen die over zijn. We hebben de droom ten uitvoer gebracht en we gaan ermee door. Hoe we dat doen is nog niet duidelijk.

 

Na de heftige brand in het Huis van Overvloed (die uiteindelijk heeft geleid tot sloop van het pand wegens instortingsgevaar) zitten we met het team op zaterdagavond 24 augustus rond het kampvuur op het terrein van het Huis bij wijze van "herdenking". Een schijnbaar toevallige voorbijganger blijkt één van de brandweerlieden te zijn, die de nacht tevoren gevochten heeft tegen het vuur.

 

De brand
René is één van de brandweerlieden die met man en macht geprobeerd heeft het heftige vuur te blussen.http://www.huisvanovervloed.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif Hij vertelt ons hoe het vuur om zich heen sloeg, hoe het de wilg naast het huis verschroeide, zo hoog waren de vlammen, en hoe ze aan de rookontwikkeling konden zien, dat de temperatuur in het huis alleen maar aan het stijgen was.

 

 

  Brandweerman René

 

Onzekerheid
"Waar wij ons zorgen om maakten was de vraag of er misschien nog iemand in het pand zou zijn. Als er iemand had liggen slapen, heeft hij waarschijnlijk niet eens gemerkt dat er brand is uitgebroken en zou hij in zijn slaap gestorven zijn door de rook", zegt René. Hij hoorde om 
half 5 's ochtends zijn pieper afgaan. "We waren al binnen 4 minuten ter plaatse en de vlammen waar al hoog opgelaaid." De brandweerwagen stopte bovenop het talud naast het Huis van Overvloed om te blussen. "Via de dijk over het weggetje naar beneden was geen optie. Je moet dan omrijden en dat kost tijd. Bovendien konden we van daaruit minder gemakkelijk bij de brandhaard komen."

 

Vuur
Binnen korte tijd (zo'n 5 minuten) was het bluswater op. "We hadden het vuur al snel neergeslagen, maar daarna was het afwachten of het ook echt geblust was." Dat bleek dus niet het geval. Omdat er geen aansluitpunt op het waternetwerk is in de buurt van het huis en vanwege de kostbare apparatuur er geen grondwater uit het meertje kon worden gepompt, kwam er al snel nieuwe aanvoer van een andere bluswagen. "We kunnen geen grondwater via onze wagen oppompen. Tenminste, niet met de slangen die wij erop hadden zitten. Het ombouwen van de slangen zou meer tijd kosten, dan het aanvoeren van nieuw water met een andere brandweerwagen."

 

Zonnepanelen
Het vuur bleef maar branden. "Ik was met een maat het dak opgegaan en we wilden de zonnepanelen redden. Er was geen vlam te zien, maar het was heel gek, we zagen de zonnepanelen één voor één door de hitte kapot gaan. Toen ik op het dak kwam waren er nog een stuk of zes intact. Maar al snel was er alleen nog maar eentje over en die ging ook kapot. Ik had dat nog nooit gezien. Maar die zonnepanelen kunnen echt niet tegen de hitte." René lijkt zelf een beetje beduusd en aangedaan door de brand van de nacht tevoren.

 

Gipsplaten
"We zochten naar de plekken waar het vuur nog moest branden. Daarvoor moesten we de dekplaten - gipsplaten, of niet? - weghalen. Die hebben we er toen ervan af gerukt en op een gegeven moment vonden we het vuur in de spouwmuren. We wisten ook niet wat voor isolatiemateriaal er gebruikt was. Het was wel een verrassing om te ontdekken, dat die van spijkerbroeken was gemaakt. En dat fikte!" René accepteert, na een hele tijd staande zijn verhaal te hebben gedaan, eindelijk een zitplaats bij het vuur.

 

Trap
"Om op het dak te komen moesten we via de trap aan de andere kant van het huis tegenover de brandhaard omhoog. We wisten niet of die stevig genoeg was, dus wij gingen voetje voor voetje naar boven." Toen de brandweerlieden weer naar beneden gingen, was het even de vraag of het vuur de trap al had aangetast. Dat bleek gelukkig niet het geval te zijn.

 

Brand meester
Al met al was René rond kwart voor acht weer thuis. Het was een hectische nacht voor hem met weinig nachtrust. Maar dat weerhoudt hem niet ons aan te sporen vooral vragen te stellen. Voor ons betekent het heel veel, dat hij ons kon vertellen hoe de brand is geweest. En natuurlijk vragen we hem uit naar de eventuele oorzaak van de brand. Maar daar kan hij niet veel over zeggen. "Natuurlijk kan ik één plus één optellen. Maar het blijft speculeren", zegt hij. "Daar kan ik geen uitspraken over doen."

 

Droom
De komst van René kwam op een goed moment. We waren net leuke herinneringen aan het ophalen en hadden wilde plannen bedacht om onze droom van overvloed wederom om te zetten in daden. Dankzij René weten we nu hoe het "ons kindje" vergaan is. Het klinkt misschien vreemd, maar voor ons is het alsof wij een dierbare verloren hebben. We zijn even in de rouw, maar daarna pakken we de draad weer op om onze droom weer waarheid te maken. Je zult het zien...{ Last Page } { Next Page }